ICT

Best practices online en blended learning

Met het ICT & Onderwijs-programma (ICTO) verkent de Universiteit Leiden innovatieve manieren om technologie in te zetten ter versterking van haar onderwijs. Op de ICTO-website leest u bevindingen en best practices.


Blackboard

Blackboard is een Digitale Leeromgeving (DLO) die uw onderwijs kan ondersteunen. Door middel van een digitale leeromgeving kunt u informatie over uw college als een rooster, opdrachten en literatuur overzichtelijk aanbieden en actueel houden. Ook extra's als internetlinks en bijvoorbeeld de sheets van een hoorcollege kunnen in Blackboard worden geïntegreerd.


e-Studiegids

De e-Studiegids geeft de student een overzicht van de studies en vakken die hij of zij aan de Universiteit Leiden kan volgen. Het beheer van de gids is gesplitst op centraal en decentraal niveau.


MOOC en SPOC

Een MOOC staat voor Massive Open Online Course: een cursus die iedereen gratis mag volgen. Dit betekent dat er vaak tienduizenden mensen aan meedoen.


Sharepoint (afgeschermde samenwerkingsomgeving)

Sharepoint is een product van Microsoft waarmee u een afschermde website kunt opzetten om informatie te delen en samen te werken aan documenten binnen een groep of organisatie. Een groep kan bestaan uit 2 personen tot heel veel personen.


Skype (bellen of videobellen via het internet)

Skype biedt u de mogelijkheid om in contact te blijven met collega's wereldwijd. Het is een product van Microsoft waarmee u gratis via een PC, tablet of smartphone met internetverbinding kunt bellen of videobellen met andere Skype-gebruikers.


Social media

Social media platformen lijken voor velen al niet meer uit het leven weg te denken. Naast privé- en bedrijfsleven toepassingen zien we social media ook steeds meer opmars maken in het hoger onderwijs, vaak als aanvulling op de elektronische leeromgeving (bijvoorbeeld Blackboard).


Stemmen tijdens college

Het gebruik van feedbacktools, zoals stemkastjes, vereist een meer actieve deelname van studenten in het college. Het vergroot de interactie tussen docent en student. Het is een middel voor de docent om te controleren of de collegestof begrepen wordt, maar het kan ook gebruikt worden voor een opiniepeiling. Er zijn meerdere middelen beschikbaar.


Video's opslaan

Online video is overal, en de mogelijkheden voor onderwijs en onderzoek zijn enorm. Met het online videosysteem Kaltura kunnen studenten en medewerkers eenvoudig videomateriaal bewaren, bewerken en delen


Weblectures

Een weblecture is een opname van een presentatie, een hoorcollege, een lezing of een workshop die online bekeken kan worden. De opname wordt automatisch gekoppeld aan de PowerPoint presentatie.