Kwaliteitszorg onderzoek

De Universiteit Leiden streeft ernaar om haar internationale positie als Europese researchuniversiteit te versterken. Om dit te verwezenlijken en het onderzoek verder te verbeteren is het belangrijk om de kwaliteit van het onderzoek met regelmaat te evalueren.

De kwaliteit van het onderzoek aan de Universiteit Leiden wordt periodiek beoordeeld, conform het Standard Evaluation Protocol (SEP). Het SEP biedt richtlijnen voor het evalueren en verbeteren van onderzoek en onderzoeksbeleid. Het SEP is vastgesteld door de Vereniging van Universiteiten (VSNU), de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO).  


Beoordelingsrapporten

Iedere drie jaar voeren de onderzoeksinstituten en -eenheden van de Universiteit Leiden een zelfevaluatie uit. Daarnaast wordt het onderzoek elke zes jaar beoordeeld door een externe commissie. De tussentijdse zelfevaluaties worden begeleid door de directie Academische Zaken (AZ).

De beoordeling omvat zowel een evaluatie van de kwaliteit als van de maatschappelijke relevantie van het onderzoek. Ook de kwaliteit van de begeleiding en opleiding van promovendi wordt beoordeeld. Het commentaar dat voortkomt uit de externe beoordelingen is een belangrijke leidraad bij het uitzetten van de onderzoeksstrategie van de universiteit. 

Meer weten?

Laatst Gewijzigd: 12-03-2014