EDUgroepen (afgeschermde samenwerkingsomgeving)

Wat zijn EDUgroepen?

EDUgroepen is een product waarmee u een afgeschermde website kunt opzetten om informatie te delen en samen te werken aan documenten met mensen van andere organisaties. EDUgroepen biedt docenten, studenten en staf van het hoger onderwijs en onderzoek in Nederland de mogelijkheid om 20 teamsites van elk 250 MB per gebruiker aan te maken. Anders dan Sharepoint is EDUgroepen makkelijker te gebruiken als u samenwerkt met collega's buiten de Universiteit Leiden. Het is de opvolger van SURFgroepen.

Op de teamsites kan een onbeperkt aantal teamleden worden uitgenodigd, ook mensen die niet behoren tot een instelling voor hoger onderwijs en onderzoek. Deze gastgebruikers hebben niet het recht om zelf teamsites op EDUgroepen aan te maken. 


Wat kan ik met EDUgroepen binnen de Universiteit Leiden?

Net als Sharepoint biedt EDUgroepen veel functionaliteiten die het online samenwerken en informatie delen ondersteunt. EDUgroepen wordt binnen de universiteit bijvoorbeeld gebruikt om:

  • Officedocumenten te delen met mensen buiten de organisatie
  • Officedocumenten tegelijkertijd met andere teamleden te bewerken
  • Een gezamenlijke agenda bij te houden
  • Alle teamleden te e-mailen
  • Takenlijstjes bij te houden

Wat is het verschil tussen Sharepoint en EDUgroepen?

  • Gebruikers van Sharepoint hebben een ULCN-account nodig om toegang te krijgen tot de teamsite. Voor mensen zonder een ULCN-account (mensen van buiten de organisatie) dient u een gastaccount aan te vragen. Zijn er meerdere mensen van buitenaf betrokken bij uw teamsite, dan is het aan te raden om uw teamsite aan te maken via EDUgroepen. Iedereen met een EDUgroepen gebruikersaccount kan worden toegevoegd aan uw EDUgroepen teamsite.
  • De Helpdesk van het ISSC ondersteunt u in het aanmaken van een Sharepoint teamsite. Via EDUgroepen kunt u dit zelf doen.
  • De Helpdesk van het ISSC verzorgt geen werkinstructies, handleidingen, workshops of trainingen over het werken met uw Sharepoint teamsite. Dit in tegenstelling tot EDUgroepen. Op de supportpagina van EDUgroepen kunt u terecht met uw vragen over uw EDUgroepen teamsite. Hier vindt u ook korte handleidingen, een FAQ en een gebruikersforum.

Hoe kan ik een teamsite aanvragen?

Via de website van EDUgroepen kunt u zich eenvoudig en gratis registreren voor een gebruikersaccount. Gebruik hiervoor uw e-mailadres van de universiteit. Uw universitaire e-mailadres geeft u niet alleen recht om deel te nemen aan een teamsite, maar u kunt ook uw eigen teamsite aanmaken. U heeft recht op 20 teamsites van elk 250 MB.

Welke ondersteuning kan ik krijgen?

Het ISSC biedt geen ondersteuning voor het gebruik van EDUgroepen. Voor uw vragen kunt u terecht bij de supportpagina van EDUgroepen. Hier vindt u ook korte handleidingen, een FAQ en een gebruikersforum.

Laatst Gewijzigd: 14-04-2015